Skip to main content

Mari Belajar Bahasa Jepun Episod 1

Irasshaimase!

Baru beberapa minggu start kuliah di UNIMAS. Untuk semester pertama, aku ada ambil kursus Bahasa Jepun Tahap 1 untuk additional language. So dalam aku belajar dan mendalami bahasa Jepun, jadi aku akan share setiap pelajaran dalam kelas dekat dalam blog aku.


Moga moga entry yang aku taip ini memberi manfaat dekat korang yang membaca.
Terima kasih . Semoga berjaya buat aku dan juga buat korang.


First lesson: Hafal Hiragana


sebagai permulaan untuk belajar sesuatu, kita mesti paham basic.
aku ambil masa seminggu untuk hafal Hiragana. alaaaa. kalau kecik2 dulu kau boleh je hafal ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ. Takkan lah tak boleh kau hafal ni kan?

Hafal ni, mesti banyak kali practice. beli buku petak2 besar (macam buku untuk math waktu tadika) untuk ulang bnyak kali menulis hiragana. 

Kalau aku, aku pisahkan dulu bentuk yang hampir sama . So finally aku pisahkan 46 hiragana ni dalam beberapa group. 

Hiragana Paling Susah
あ - a
ぬ - nu
め - me
ゆ - yu
を - wo

Hiragana tak berapa susah
か - ka
き - ki
さ - sa
せ - se
の - no
も - mo
や - ya

Hiragana banyak putar2
ふ- fu/hu
な- na

Hiragana banyak bentuk T
ほ- ho
お - o
よ - yo
け - ke
ま - ma
は - ha
む - mu
す - su
た - ta

Hiragana banyak bentuk Z
ね - ne
わ - wa
れ - re
る -ru
ろ -ro
み -mi
え -e 
そ-so

Hiragana paling simple
に- ni
い - i
う- u
つ - tsu
て - te
と - to
く - ku
へ -he
こ -ko
ら -ra
り- ri
ち- chi
し-shi
ひ- hi

lepas pisahkan dalam group macam ni, korang hafal satu group dalam satu hari. hafal dan ingat cara penulisan. so ini lesson pertama. see u guys on lesson ke dua!! harap2 korang hafal dah waktu aku nak post lesson ke dua nanti.

Comments

  1. hahaha.. good luck nono.. ni masi ok lagi.. tggu next level..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

POLITEKNIK KUCHING SARAWAK (PKS)

assalamualaikum!! jwb ya! jgn x jwab! hihi...
tengah aku dok sorg2 kat rumah time semester break ni,,teringat pulak dgn dgn tempat aku blajar tu... rndu pulak.. x sabar nak balik laaa...hihi..x sbar nak tension2 dgn kuiz,assignment, n exam.. *weird aku dtg*  ^^

aku nak cta la skit pasal tmpat aku blja ni.. "POLITEKNIK KUCHING SARAWAK(PKS)" .. tau x ?? nama manja bg tempat aku belajar ni ialah POLIKU.. selain POLIKU..,,ada stu lagi politeknik kat Sarawak iaitu,,,POLITEKNIK MUKAH SARAWAK.. and nama manja poli ni ialah POLIMU... mmg ngam abiiss.. POLIKU,,POLIMU juga,,,ahahah..3 bulan lepas,lecturer aku ada ckap,,x lama lagi ,,akan bertambah bilangan politeknik kat sarawak ni..aq dah happy sngat sebab dia ckap politeknik tu akan dibina dekat Bintulu.. tempat kelahiran aku.. muka aku mencuka abiiss pulak bila dia ckp yg poli kemungkinan dibina 5 tahun lagi..ahahah..aq dah abis blajar pun time tu... huhu...xpa la kan..xda jodoh la aku dgn politeknik yg bakal dibina tu..kalau nak …

[ Politeknik Kuching dilanda masalah ]

TARIKH : 19 /01/2013

Masalah dan masalah ...
hari2 timbul masalah...

last week , ada masalah dgn pengundian bg wakil pelajar di Poli ini..
mnggu ni masalah PTPTN, masalah contract cleaner, masalah kebersihan, masalah attitude student, masalah undang2 baru di mana kenderaan tak bole masok gate poli selepas 5PM ..

apa nak jadi dgn IPT tmpat aku belajar ni???
setiap pelajar mmg ada hak utk bsuara kan?

x salah kan nak bersuara?
tp, bila ada yg bising2 keluarkan pendapat , ada pulak yg marah2 dgn pelajar tu..
kata kecoh sangat laa,, x pndai bersabar laa.. apa laaa... smua nya bising!!!

nasib baik ini tahun terakhir aku kat IPT ni...
x tahan dooooo... Semua dah pndai pijak kepala masing2..

CASE I : PELAJAR TERPEKIK2 DEKAT BANGUNAN AKADEMIK(BK)
malu nyaaa pelajar IPT mcm ni...
malu nya, pelajar yg bakal menjadi Diploma Holder perangai macam ni..
oiii, malu la wei!!

kalau kau jabatan mana punnn, pelajar course apa sekali punn..,, malu la wei!
terpekik terlolong mcm xda akhlak??
bangga la SANG…

Orang Bilang Throwback

Tiap kali aku tengok gambar ni, aku teringat dengan arwah. Gambar ni arwah ambik masa datang Kuching tahun 2013 dulu.

Andai aku masih dapat berhubung dengan arwah, aku cuma nak cakap, aku happy sangat waktu masih ada dia. Terima kasih atas semua memori. Aku harap kau tenang kat sana. Aku rindu sangat kat kau.