Monday, September 28, 2015

Mari Belajar Bahasa Jepun Episod 1

Irasshaimase!

Baru beberapa minggu start kuliah di UNIMAS. Untuk semester pertama, aku ada ambil kursus Bahasa Jepun Tahap 1 untuk additional language. So dalam aku belajar dan mendalami bahasa Jepun, jadi aku akan share setiap pelajaran dalam kelas dekat dalam blog aku.


Moga moga entry yang aku taip ini memberi manfaat dekat korang yang membaca.
Terima kasih . Semoga berjaya buat aku dan juga buat korang.


First lesson: Hafal Hiragana


sebagai permulaan untuk belajar sesuatu, kita mesti paham basic.
aku ambil masa seminggu untuk hafal Hiragana. alaaaa. kalau kecik2 dulu kau boleh je hafal ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ. Takkan lah tak boleh kau hafal ni kan?

Hafal ni, mesti banyak kali practice. beli buku petak2 besar (macam buku untuk math waktu tadika) untuk ulang bnyak kali menulis hiragana. 

Kalau aku, aku pisahkan dulu bentuk yang hampir sama . So finally aku pisahkan 46 hiragana ni dalam beberapa group. 

Hiragana Paling Susah
あ - a
ぬ - nu
め - me
ゆ - yu
を - wo

Hiragana tak berapa susah
か - ka
き - ki
さ - sa
せ - se
の - no
も - mo
や - ya

Hiragana banyak putar2
ふ- fu/hu
な- na

Hiragana banyak bentuk T
ほ- ho
お - o
よ - yo
け - ke
ま - ma
は - ha
む - mu
す - su
た - ta

Hiragana banyak bentuk Z
ね - ne
わ - wa
れ - re
る -ru
ろ -ro
み -mi
え -e 
そ-so

Hiragana paling simple
に- ni
い - i
う- u
つ - tsu
て - te
と - to
く - ku
へ -he
こ -ko
ら -ra
り- ri
ち- chi
し-shi
ひ- hi

lepas pisahkan dalam group macam ni, korang hafal satu group dalam satu hari. hafal dan ingat cara penulisan. so ini lesson pertama. see u guys on lesson ke dua!! harap2 korang hafal dah waktu aku nak post lesson ke dua nanti.

Saturday, September 26, 2015

Sampah dan Sarap

Memakan masa hampir 2 jam untuk aku membuang segala sampah dan sarap dalam blog ini.
Segala coretan yang berbauu hanyir, segala taipan tangan untuk menyumpah seranah segala perkataan untuk menjadi sentapan pembaca.

Maafkan aku jika aku tidak sempurna.

Alhamdulillah di usia 23 tahun ini, otak aku telah dilimpahi dengan azam baru.
Azam untuk menjadikan taman contengan aku ini tempat bacaan yang mempunyai manfaat.

Kata orang:
"Jika kuku panjang, kuku yang dipotong, bukannya tangan"
Sama lah dengan isu isu semasa, jika blog ini serupa tahi, tahi lah yang dibuang , bukan blog nya.
Sebab itu, aku akan meneruskan penulisan pada taman contengan ini.

Berharap agar ada sinar baharu untuk kehidupan mendatang.